Posudica kao i svi ostali prozirni dijelovi su načinjeni od čistog makrolona koji nije porozan, otporan je na toplinu do 140 °C, nelomljiv je čak i ako se snažno baci na pod te je praktički neuništiv. Makrolon je materijal koji se uvelike koristi u aeronautici. Kućište baze motora je načinjeno od kromiranog materijala radi neutraliziranja vibracija nastalih uslijed velike jačine motora. Svi ostali metalni dijelovi su od nehrđajućeg visokolegiranog čelika (što znači da što ih više koristimo postaju oštriji).
Motor ima snagu od 700 W uz napon od 220 V. To je snažno, ali istovremeno i vrlo tiho.
Pored normalnog ručnog prekidača, uređaj je opremljen i jednim automatskim sigurnosnim mikro prekidačem koji sprječava ili blokira rad motora čim su razni dijelovi posude postavljeni tako da ne isključuju svaki mogući kontakt noževa s okolinom. Stoga, kada je uređaj u radu namirnice je moguće umetnuti samo kroz za to namijenjenu cijev koja je iz razloga sigurnosti duga i uska. Uređaj je isto tako opremljen i krugom toplinske zaštite koji se uključuje automatski kada je motor izložen dužem snažnom naporu zbog kojeg bi moglo doći do opasnosti od pregrijavanja. Automatizam se uključuje dovoljno rano tako da su potpuno eliminirane opasnosti od oštećenja motora. Ipak, u rijetkim slučajevima kada bi se taj krug trebao aktivirati preporučujemo vam da isključite uređaj i pričekate desetak minuta prije ponovnog uključenja.
ROBOT ne zahtjeva nikakvo posebno održavanje. Traži samo da se poslije uporabe svi dijelovi propisno očiste što se može učiniti i u perilici posuđa. Treba izbjegavati upotrebu abrazivnih prašaka ili žica koje bi mogle ostaviti tragove i tako trajno oštetiti estetske dijelove uređaja. Naravno, ne preporučujemo ni u kom slučaju uroniti bazu motora ROBOTA u vodu, već čišćenje vlažnom tkaninom tek nakon što ste utikač izvadili iz utičnice. Da biste odstranili neke zakorjele ostatke sa svih elemenata dobro je poslužiti se isključivo plastičnom lopaticom. I posljednji savjet: kada uređaj miruje nemojte predugo ostaviti poklopac na posudi da ne trošite nepotrebno mikro prekidač kojeg aktivira poklopac, te da bi posuda bila dovoljno prozračena.
Ovo je najvažniji dio opreme. Oko 80% funkcija ROBOT obavlja zahvaljujući ovom nazubljenom i vrlo oštrom nožu. Koristi se za:
SJECKANJE
bilo koje vrste namirnica na grubo, srednje grubo, fino, vrlo fino, najfinije (ovisno o trajanju operacije). Evo nekoliko primjera:
SJECKANJE SIROVOG ILI KUHANOG MESA
Da biste dobili mljeveno meso za hamburger, odreske od mljevenog mesa, umak bolognese, meso za punjenje ili pak pire od pasteriziranog mesa koje se koristi u dijeti za dojenčad i starije osobe.
SJECKANJE POVRĆA, KRUMPIRA, LUKA
(bez suza) za juhe od povrća, pirjanje i sl.
SJECKANJE SUHOG VOĆA
do željene gustoće; nakon relativno dugog rada dobit ćete prave maslace od voća.
SJECKANJE
tvrdog kruha za paniranje i sl.
SJECKANJE SALAME, SIRA
za punjenje i sl.
DROBLJENJE LEDA
za ledene voćne sokove, frappe’ od čokolade, voća, kave; za dekorativno podnožje kod posluživanja sirovih morskih plodova, za privremeno držanje ribe u svježem okružju (poznato je da hladnjak uništava ribu) i sl.
MIJEŠANJE
svakog tipa tijesta na bazi brašna, kakaa, šećera i sl. lsto tako za tijesto za kruh, tagliatelle, kolače… Kada se radi o tijestu s kvascem, ono se može ostaviti da se digne u samoj posudi ROBOTA.
MIKSANJE
umaka, svježeg voća MIKSANJE prije svega maslaca za hladne kreme
OPASKA: Sve gore navedene radnje se uglavnom odvijaju istovremeno u posudi ROBOTA. Tako ćete na primjer, ako želite bakalar na bijelo, staviti komadiće bakalara u posudu. Zahvaljujući radu oštrice postići ćete željenu masu, dodati ćete ulja i ostale sastojke i ta će homogena masa narasti na najbolji mogući način. lsto vrijedi i za svaku drugu vrstu jela. Malo prakse, uz smisao za kuhanje i pažljivo proučavanje recepata će vam pomoći u svakoj prilici te ćete moći maksimalno iskoristiti velike mogućnosti uređaja.
Koristi se prije svega za tučeno vrhnje, snijeg od bjelanjaka, miješanje sastojaka koji moraju ostati cijeli (grožđice, kandirano voće za kolače) Uputstvo za tučeno vrhnje 4 dl svježeg vrhnja ostavite u hladnjaku nekoliko sati da se dobro ohladi. Ulijte u posudu ROBOTA i miksajte sve dok ne postane pjenasto i ne naraste, Preporučuje se, međutim, ne pretjerujte jer bi se predugim miksanjem vrhnje moglo pretvoriti u pravi maslac. Uputstvo za snijeg od bjelanjka Jaja za snijeg moraju biti potpuno svježa. Treba oprezno odvojiti bjelanjke od žumanjka i staviti jednog po jednog u posudicu ROBOTA koja mora biti potpuno čista. Masnoća bilo kojeg tipa je ta koja će spriječiti stvaranje snijega. Sjetite se, na primjer, da žumanjak sadrži 30% masnih tvari: to znači da i najmanji tragovi žumanjka mogu biti krivi ako vam snijeg ne uspije.
Pri uporabi diska za ribanje i ostalih diskova namirnice se unose samo kroz cijev i to kad je motor već u pogonu. Namirnice se mjericom baždarenom čašom lagano pritisnu prema disku. Disk za ribanje se koristi za ribanje parmezana, svake druge vrste tvrdog sira, čokolade i sl. Osim toga služi za sjeckanje povrća (umjesto nožem nazubljenih oštrica) kada se želi dobiti homogena masa.
Ovaj dodatak služi za rezanje bio koje vrste namirnica na savršeno jednake ploške. Osobito je koristan za rezanje krumpira, luka, ukiseljenog povrća, mrkve, gljiva i svega ostalog.
Koristi se najčešće za rezanje jednakih i pravilnih štapića od krumpira koji će se takvi lijepo i jednoliko spržiti.
Ovaj vrlo važan element služi za potpuno izvlačenje čistog soka iz voća ili povrća pri čemu se odvajaju nitaste tvari. Posjeduje jedan element za lzbacivanje nepotrebnih tvari (nitaste tvari). Brzina vrtnje je manja od onih kod centrifuga u normalnoj prodaji, a to je zato da se ne bi narosile vitalne minske stanice koje bi se u protivnom raspale i tako izgubile veliki dio svojstava. Sokovi od voća i povrća (ne frappei) se sve češće koriste u liječenju brojnih bolesti i liječnici ih sve češće preporučuju u jačanju prirodne obrane organizma.
Koristi se za pripremu izvrsnih sokova, a da se pri tome ne izgubi ni jedna jedina kap.